/Hosta/accent planten/bonsai hosta/ deze pagina word aan gewerkt
Hosta
Hosta of hartlelie is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie. Het geslacht is inheems in Noordoost-Azië. De botanische naam wordt ook in het Nederlands gebruikt. In oudere literatuur komt men wel de botanische naam Funkia tegen; deze naam wordt niet veel meer gebruikt. Hosta's kweken in de volle grond en in potten, en zelfs in hangmanden voor in de tuin. Hosta past heel goed in de alpine tuin ze worden gebruikt vanwege hun mooie, gevarieerde blad. Ze zijn vooral populair in schaduwrijke en halfschaduwrijke plekken in de tuin, maar er zijn ook soorten die goed tegen de zon kunnen, mits ze voldoende vocht krijgen. De meeste hosta's bloeien in de zomer met witte of paarse bloemen, waarbij de witbloeiende soorten vaak een aangename geur verspreide. Inmiddels zijn door kruisen, veredelen en spontane hybridisatie duizenden vormen ontstaan, waarvan veel hun oorsprong in de Verenigde Staten vinden. In de jaren 80 werden veel vormen op de markt gebracht die nogal op elkaar leken. Inmiddels zijn velen zich toe gaan leggen om echte verbeteringen te realiseren. Dat kan op meerdere gebieden. We noemen er een paar: Geurende hosta's, mooiere kleurschakeringen, beter zontolerant, dikker blad voor betere slakbestendigheid, mooiere en betere mini-hosta's met diverse bloemkleuren. Wij hebben in onze rotstuin een laag split liggen wat de slakken niet fijn vinden en daarom weinig aangevreten planten. Ook in onze kweek potten staan de planten in een laag split. Bonsai Hosta's kweken meer hier over bij accent planten op deze pagina.

Foto Bonsaigarten Rolf Meater Duitsland.
Accentplanten voor Bonsai
Kusamono is een Japanse term die letterlijk "grasdingen" betekent en verwijst naar een kunstvorm waarbij planten, vaak grassen en bloemen, in potten of schalen worden geschikt en tentoongesteld, vaak naast bonsai. Een opstelling in Japan is pas volledig als naast de bonsai ook kunstige objecten gepresenteerd worden. Die objecten kunnen figuurtjes, scroll’s (Japanse muurhanger) of accentplanten zijn. Vroeger werden mooie berggrassen gebruikt. Nu gebruiken liefhebbers ook bloeiende plantjes.
Een accentplant kan een solitair zijn, 1 plantje in een pot of een combinatie van verschillende plantjes zodat een soort mini-landschapje ontstaat. Wanneer men een compositie maakt van verschillende accentplantjes, moet men erop letten, dat niet alle planten even hoog zijn :
Een accentplant wordt zoals een bonsai gepresenteerd op een eenvoudig tafeltje, slab, steen of bamboematje.
Accentplanten worden meestal in combinatie met één boom gepresenteerd. Let daarbij op de kleurcombinatie van de accentplant(en) en de boom. Het thema moet versterkt worden zodat de schoonheid van de boom beter tot zijn recht komt.
Verder wordt ook het seizoen aangegeven door de accentplant, dus nooit een bloeiende geranium tijdens een wintertentoonstelling. Sommige plantensoorten hebben in Japan ook een specifieke betekenis :
Kweek en verzorging
Bij het kiezen van accentplanten moet rekening gehouden worden met de natuurlijke groeiplaats van de planten. Kies in combinatiepotjes planten die qua standplaats bij elkaar passen. De belangrijkste factoren zijn zon of schaduw, kalkrijk of zuur, vochtig of droog. Als eenmaal de keuze gemaakt is wordt de pot beplant. Dek het drainagegaatje af met een gaasje zodat de aarde niet kan wegspoelen. Verankeringdraden worden aangebracht indien nodig. Op de bodem komt een drainagelaag van doorlatende korrels (lava, kleikorrels, perliet, steenslag of vulca) Het potje wordt verder gevuld met het substraat (turf, fijne japanse klei en split).
Begin met de hoogste plant. Deze komt meestal in het midden en iets naar achter in de pot. De middelhoge planten worden zijdelings ervoor geplaatst. Bevochtig de aarde en bedek de aarde met mos. Mos houdt de aarde vast en laat de accentplant mooier en natuurlijker uitkomen. Voor het planten wordt het mos wordt geweekt en gespoeld in een bak water. Leg het tussen 2 doeken en druk het water er uit. Daarna kan het worden aangebracht. Eventueel vastpinnen met aluminiumdraad.
Accentplanten staan in kleine potjes en mogen nooit volledig uitdrogen. Ideaal is een bestendige vochtigheid, niet te nat, met een goed doorlatende grond, gedurende het hele jaar. Gebeurt het toch, dat men vergat water te geven, dompel dan de plant tot aan de bovenrand van de pot gedurende een 10-tal minuten in een emmer water. Stijgen er veel luchtbellen omhoog, dan is de grond goed doorlatend. Zijn er weinig luchtbellen, dan is de grond dicht geslempt en moet de grond vervangen worden. Geef water met een fijne broes en voeg af en toe wat mest toe. Gebruik een stikstofarme mest (laag 1e cijfer in de NPK-reeks) en best in halve dosering. Ook in de winter, wanneer het niet vriest, moeten planten gegoten worden. Bij extreme kou de plantjes best beschermen of even binnen zeten op een koele plaats. Extra oppassen met vorstgevoelige soorten.
Gangbare mengsels: Een perfect mengsel voor alle kusamono is er niet, omdat de ideale verhouding afhangt van de specifieke plantensoorten die je gebruikt en de omgevingsomstandigheden.
Enkele algemene richtlijnen:
Basis Mengsel (goed drainerend en vochthoudend): 50-60% Akadama 20-30% Fijn Sphagnummos (in kleine stukjes geknipt) of fijne dennenschors 10-20% lavakorrels of puimsteen
Mengsel voor vochtminnende planten: 40-50% Akadama 30-40% Fijn Sphagnummos 10-20% lavakorrels of puimsteen
Puur Sphagnummos: Voor bepaalde soorten die van een constant vochtige omgeving houden, kan puur, goed bewaterd sphagnummos als substraat dienen.
Bonsai hosta
Je hebt vast wel eens gehoord van hosta's kweken in de volle grond en in potten, en zelfs in hangmanden. Maar wist je dat je ook daadwerkelijk Bonsai Hosta's kunt kweken?
Bonsai is een kweekmethode die simpelweg 'geplant in een pot' betekent. Deze methode wordt vaak gebruikt bij bomen zoals Japanse esdoorns, coniferen of Chinese iep. Veel normale planten die in bonsaistijl worden gekweekt, kunnen in hun groei worden beperkt en klein blijven. In de volle grond zouden deze bomen uitgroeien tot hun natuurlijke grootte.
Bonsai Hosta'sBonsai Hosta 'You're So Vein'
Waar komen hosta's vandaan? Hosta's worden al jaren gebruikt als accentplanten. Accentplanten zijn planten die aan bonsaibomen worden toegevoegd als aanvulling, maar niet om de aandacht af te leiden van de boom, die altijd het middelpunt is. Andere veelgebruikte accentplanten zijn varens, grassen en mossen. Hosta's zijn om vele redenen bijzonder goede accentplanten. Hun enorme scala aan kleuren, vormen en texturen geeft bonsaikwekers volop mogelijkheden om de perfecte variëteiten te selecteren die hun bomen complementeren. Hosta's zijn ook inheemse planten in veel delen van China en Japan, waar de bonsaimethode is ontstaan.
Bonsai Hosta's
Het verkleinen van de bladgrootte van hosta's is vrij eenvoudig. Begin met een kleine scheut of een jonge plugplant die direct in een kleine bonsaipot kan worden gezet. De plant hoeft niet te worden teruggesnoeid, omdat hij na verloop van tijd vanzelf kleiner zal worden. In het eerste jaar wortelt de plant en begint de pot te vullen. In dit stadium, wanneer er geen ruimte meer is voor wortels, lijken de bladeren zichtbaar kleiner en groeien ze niet tot een normale hoogte.
Bonsai Hosta Jaar 1 en Jaar 2
Het is belangrijk dat bonsai hosta's correct water krijgen, omdat hun wortels compact zijn en de kleine pot waarin ze staan vullen. Dit zorgt ervoor dat er niet veel water wordt vastgehouden en het meeste water er direct uit stroomt. Houd de grond in de gaten en geef pas water als de grond waarin de wortels er droog uitzien, zodat je niet te veel water geeft.
Een amateur-bonsaihobbyist en verzamelaar van miniatuurhosta's. Dit is wat hij te zeggen heeft over bonsaihosta's: 'Ik heb al bijna net zo lang hosta's als ik bonsai kweek en ze zijn gegroeid van een paar kleine miniatuurvariëteiten tot wel meer dan 70. Elk exemplaar zit in een uniek ontworpen, handgemaakte pot. Ik vind het geweldig hoe de verschillende kleuren op de potten de kleuren van de hosta's accentueren. De belangrijkste aantrekkingskracht van hosta's voor mij zijn de seizoenswisselingen en het relatieve gemak waarmee de bladgrootte kan worden verkleind en gebruikt als accenten voor mijn bonai-displays.
Voor accent planten zie onze planten catalogus.





Een vorm van bonsai in onze rotstuin
Uitgegroeide tak heeft wel een
steuntje nodig aan het eind.
3 mooie hostas die klein gehouden kunnen worden.