Alpiene planten in de rotstuin:


Vanaf 20 mei tot eind augustus is er geen mogelijkheid om ons te bezoeken in verband met verbouwing van onze kweek afdeling.

Wij kweken al onze planten op de koude grond dus de planten zijn goed afgehard.
Een mooie rotstuin is genieten op de vierkante meter. Want op de plaats die één doorsnee tuin struik inneemt, groeien en bloeien tientallen verschillende soorten rotsplanten. Hier staan heel bijzondere alpiene planten in welke zeer compact blijven.

De planten
Planten die in uw rotstuin niet mogen ontbreken zijn, Sempervirum, Saxifraga, Dianthus,
Lewisia, Primula, Daphne, Phlox enz. maar zo zijn er veel meer mooie soorten. Daarnaast horen er natuurlijk ook een paar mooie dwerg heesters en kleine coniferen bij. Als u bovendien nog wat verwilderde bollen plant, heeft u van het vroege voorjaar tot de late herfstkleur in uw rotstuin. Planten voor het najaar, Gentiana, Cyclamen, Colchicum, Aster soorten enz.

Nog meer rotstuin ideeën
Rotsen en water vormen een prachtige combinatie. Met een rotstuin aan de rand van uw vijver of met een klein vijvertje in het laagste punt van uw rotstuin, laat u twee avontuurlijke werelden op een natuurlijke manier in elkaar overgaan. Ook kunt u rotsplanten in een stapelmuur, troggen of schalen aanplanten. Veel planten staan graag in de zon dus een gedeelte van uw tuin op het zuiden is prima.In een veenbed gelegen op het oosten kunt u halfschaduw of schaduw planten zetten, wil prima. Ook alleen maar schaduw is niet aan te bevelen voor een veenbed. Het beste is een ligging in de halfschaduw het liefst in de morgen zon, zodat de turfmuurtjes niet de felle middagzon tussen 11:00-16:00 te verwerken krijgt. Maak stapelmuurtjes van turven die je prachtig kunt beplanten met diverse Ericacaceaen als dwerg Rhododendron, Gaultheria, Epigaea, maar ook met, Pleione, Primula herfst Gentianen, enz.
Achter de turfmuurtjes maakt men een turfbed met een mengsel van bladaarde vermengd met fijne boomschors en wat tufsteengranulaat. Afstrooien met fijne boomschors.
Enkele planten die in de turfbedden een plaats kunnen krijgen, Trillium, Cypripedium, Scoliopus, Rosoea, Hepatica, Orchideeën, Rhodohypoxis, Cyclamen enz.
Het zal een aantal jaren duren, maar wanneer de turf blokken begroeid zijn met mossen en planten lijkt het geheel als en stukje natuur in de bergen.
Gebruik altijd de juiste grond voor de juiste planten. Sommige soorten staan graag in tufsteen, er zijn ook soorten die graag kalk willen of neutrale grond staan. Weer andere soorten staan graag vochtig of langs een vijver rand of in moeras. Als u planten koopt informeer dan altijd naar de standplaats, grondsoort, zon, schaduw enz.
Er zijn ook planten die graag in bosgrond staan in schaduw of gefilterd licht
dit kunt u realiseren onder bomen of struiken indien u tuin groot genoeg is. Wij proberen de mensen altijd het juiste advies mee te geven.

Een rotstuin aanleggen
Kies voor uw rotstuin een zonnige plek op het zuidoosten, het liefst op een natuurlijke helling. U kunt ook zelf een helling maken maar kies wel een goede grondsoort meng deze men split en scherp zand voor kalk minnende planten kalk toevoegen. Plaats de natuursteen zo dat het op een berglandschap lijkt. Graaf de stenen gedeeltelijk in en zorg dat de mooiste kant zichtbaar is. Let erop dat er geen verse breukvlakken te zien zijn, want steen verweert heel langzaam. Is uw berglandschap naar uw zin, dan kunt u de kieren tussen de stenen opvullen met aarde en de planten op hun plek zetten. Wij hebben in een gedeelte van de tuin een bovenlaag van 15 cm scherp zand waar we de natuursteen hebben ingegraven. Hierin staan planten die ook in de natuur in deze omstandigheden leven.

Tufsteen
Rotsplanten groeien bijzonder goed in tufsteen en profiteren van de mineralen in de tufsteen. Tufsteen houdt ook 25% water vast, waardoor planten lange tijd over voldoende vocht kunnen beschikken.
Wat voor manier kun je tufsteen in de rotstuin aanplanten..
Rotstuin met tufsteen
Spleettuin
Tufsteen pilaar
Tufsteentrog
Strakke tufsteen muur
Tufsteen wall
De perfecte plantsteen
Tufsteen is de perfecte plantsteen voor een aantal moeilijker soorten die houden van een kalkrijke grond.
Uiteraard groeit niet alles even goed in Tufsteen, maar volgende soorten zijn alvast aanraders:
Acantholimon
Androsace
Arenaria
Campanula
Daphne
Dianthus
Draba
Edraianthus
Jankaea
Physoplexis
Pulsatilla
Primula 
Ramonda
Saxifraga
Veronica
Viola
Tufsteen beplanten is niet moeilijk, maar vraagt wel wat werk en aandacht. Gebruik een (steen)boor van 20 tot 25 mm en boor zo'n 10 tot 15 cm diep. Laat de gaten iets naar beneden hellen.
Kies de plek om te boren zorgvuldig uit, volgens de licht- en vochtbehoefte van de plant. 
Tufsteen heeft van nature vaak ook mooie gaten, die perfect beplant kunnen worden.
Planten
Kies bij voorkeur jonge, kleine plantjes. Zaailingen of geworteld stek zijn ook ideaal.
Was de meeste grond van de wortels en breng die voorzichtig aan in het plant gat. Vul aan met een mengsel van tufsteengruis, klei of leem.
Breng een brokje tufsteen aan om de plant te verankeren of kleef toe met vochtige klei.
Zaaien
Tufsteen inzaaien kan ook. Het duurt langer maar vaak groeien de planten beter en mooier uit.
Geef aan welke catalogus u wilt ontvangen, Alpiene planten, Rhodohypoxis of Hosta.
Lewisia and Rhodohypoxis World

Ook dit is een vorm van tuinieren, heeft u weinig ruimte maak dan uw
mini rotstuin. Kan prima op een tafel staan in een heel kleine tuin of op
een balkon. Mini rotstuin is opgemaakt door 2 creatief denkende
dames en liefhebsters van planten en rotstuinen.
Alpiene planten catalogus 2024