Hosta of hartlelie: is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie (Asparagaceae).
Van sommige Hosta soorten hebben wij er maar 1 of 2 op voorraad.
De hoogte in de catalogus is blad hoogte zonder bloei.
Hosta of hartlelie Hosta of hartlelie is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie (Asparagaceae).
Het geslacht is inheems in noordoost Azië. De botanische naam wordt ook in het Nederlands gebruikt. In oudere literatuur komt men wel de botanische naam Funkia tegen; deze naam wordt niet veel meer gebruikt. De Japanse naam is 'Giboshi' (
擬宝珠). Taxonomen verschillen van mening over het aantal soorten. Het geslacht kan ruwweg in drie onder geslachten verdeeld worden. Onderlinge bestuiving tussen de soorten is in het algemeen goed mogelijk. Alle soorten hebben hetzelfde chromosoomgetal (2n = 2x = 60) met uitzondering van Hosta ventricosa, een natuurlijke tetraploide die zaad vormt door zelfbestuiving. Veel vormen die vroeger als aparte soort werden beschreven, worden nu als cultivar beschouwd, bijvoorbeeld Hosta 'Fortunei’. Er is een groot aantal hybriden en cultivars. In Nederland is Arboretum Trompenburg de houder van de nationale plantencollectie van Hosta
De wilde soorten worden weinig aangeboden in de handel. Vanaf 1800 is men de planten gaan exporteren. Onder andere Philipp Frans van Siebold was hiervoor verantwoordelijk. Hij heeft planten ontdekt, maar ook cultivars gekweekt, waarvan Hosta sieboldiana 'Elegans' een van de bekendste is.
Inmiddels zijn door kruisen, veredelen en spontane hybridisatie duizenden vormen ontstaan, waarvan veel hun oorsprong in de Verenigde Staten vinden. In de jaren 80 werden veel vormen op de markt gebracht die nogal op elkaar leken. Inmiddels zijn velen zich toe gaan leggen om echte verbeteringen te realiseren. Dat kan op meerdere gebieden. We noemen er een paar: Geurende Hosta, mooiere kleurschakeringen, beter zontolerant, dikker blad voor betere slakbestendigheid, mooiere en betere mini-Hosta met diverse bloemkleuren.
De hosta is een vaste tuinplant, die van oudsher aangeplant wordt in schaduwtuinen. Dat kan prima, maar tegenwoordig zijn er ook talloze Hosta's die het prima doen half in de zon, en er zijn er vrij veel die in de volle zon kunnen. Er worden, o.a. in Nederland, door een aantal kwekers nieuwe cultivars ontwikkeld.
Wij kweken mini Hosta die niet groter worden dan 20 centimeter een enkele soort wordt iets groter.
Vele soorten passen uitstekend in de rotstuin zorg er wel voor dat ze in een humusrijke grond staan, Steeds meer soorten passen zich goed aan naar de omstandigheden in de rotstuin. Ook voor troggen, schalen en potten is het een mooie plant. Bij ons staan ze op diverse plaatsen in de alpiene tuin.
De tuin is tussen al het natuursteen af gestrooid met split, hier hebben de slakken een hekel aan. Ook op onze potten strooien wij een laagje split 2x per jaar krijgen ze wat voeding maar niet te veel.
Breng ieder jaar wat beendermeel of gedroogde koemest (korrel) bij de plant aan. Als de temperatuur goed genoeg is, verschijnen langgerekte stengels met bloemen. Hosta-bloemen zijn ook mooi, maar meestal worden ze voor het blad gekocht.

              

Foto Bonsaigarten Rolf Meater Duitsland.
Lewisia and Rhodohypoxis World
Hosta planten catalogus 1