Wij kweken alle planten op de koude grond en een klein gedeelte in de koude kas.
Hosta of hartlelie:
is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie (Asparagaceae).
Van sommige Hosta's hebben wij er maar 1 of 2 op voorraad.
De hoogte in de catalogus is blad hoogte zonder bloei.
Het geslacht is inheems in noordoost Azië.
Er is een groot aantal hybriden en cultivars
De wilde soorten worden weinig aangeboden.
Inmiddels zijn door kruisen, veredelen en spontane hybridisatie duizenden vormen ontstaan, waarvan veel hun oorsprong in de Verenigde Staten vinden. In de jaren 80 werden veel vormen op de markt gebracht die nogal op elkaar leken.
De Hosta is een prachtige vaste tuinplant, welke aangeplant wordt in schaduw tuinen. Dat kan prima, maar tegenwoordig zijn er ook talloze Hosta's die het prima doen in de zon, en er zijn er zelfs vrij veel die in de volle zon kunnen staan.
Wij kweken mini Hosta die niet groter worden dan 20 centimeter een enkele soort word iets groter.
Vele soorten passen uitstekend in de rotstuin zorg er wel voor dat ze in een humusrijke grond staan, Steeds meer soorten passen zich goed aan naar de omstandigheden in de rotstuin. Ook voor troggen, schalen en potten is het een mooie plant.
Bij ons staan ze op diverse plaatsen in de alpiene tuin.
De tuin is tussen al het natuursteen af gestrooid met split, hier hebben de slakken een hekel aan. Ook op onze potten strooien wij een laagje split 2x per jaar krijgen ze wat voeding maar niet te veel.
Breng ieder jaar wat beendermeel of gedroogde koemest (korrel) bij de plant aan. Als de temperatuur goed genoeg is, verschijnen langgerekte stengels met bloemen. Hosta-bloemen zijn ook mooi, maar meestal worden ze voor het blad gekocht.

              
Foto Bonsaigarten Rolf Meater Duitsland.
Lewisia and Rhodohypoxis World
Open Hosta plant catalogus